nemblog

Nem akarok blogot írni, mert kapkodós műfajnak tartom. A kommentelőkkel meg az a baj, hogy gyakran nekik van igazuk. Némelyik jobban ért hozzá, vagy pontosabban látja a lényeget, mint én. Legszívesebben továbbra is statikus lapot írnék, 1-2 cikk/év sebességgel, de az ilyenek lassan már múzeumba kerülnek. Szóval blogot írok, de fenntartásaimat fenntartva odaírom, hogy ez a blog: nemblog.

2010.01.26. 21:33 neofrix baszmacs

Plágium vagy utánérzés?

Címkék: plágium koncz zsuzsa lgt chicago utánérzés im a man szólj rám ha hangosan énekelek dr hook ballad of lucy jordan kárpáthyék lánya

 

Egy Artisjust nyektető posztot kommentelvén megvagy hadnagy felemlegeti, hogy a Chicago együttes Dialogue című száma (1975) némi hasonlóságot mutat az LGT Szól a rádió (1977) címűjével.

Magam ennyiért még nem kiáltanék plágiumot - a hasonlóságnak sok más oka is lehet - de azt hiszem, Chicago - LGT viszonylatban tudok egy erősebb példát is:

Chicago - I'm a Man (1971)

LGT - Szólj rám, ha hangosan énekelek! (1975)

  A két klippet egyszerre is megnézheted itt.

 

Ide teszek még egy párost, ahol a hasonlóság nem ennyire direkt, de annál alaposabb. Úgy tűnik, Dr. Hook nem csak a zeneszerzőre, de a szövegíróra is hatott.

Dr. Hook & The Medicine Show
The Ballad Of Lucy Jordan (1975)

Koncz Zsuzsa
A Kárpáthyék lánya (1983)

Ha pedig Koncz Zsuzsa, akkor itt van még egy:

The Beatles
Let It Be (1970)

Koncz Zsuzsa
Kertész leszek (1975)

 

Akár tudatos másolás, akár nem, úgy gondolom, hogy mindannyian jól jártunk azzal, hogy ezek a zenék megszülettek. A szerzők vagy az előadók tán megemlíthették volna, hogy honnét kapták az ihletet, de nehezen tudom elképzelni Koncz Zsuzsát, amint a elénekli a Kárpáthyék lányát, majd köszönetet mond ennek a csapatnak:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Közben persze rájöttem, honnan fúj a szél: tizenévesen Omega-rajongó voltam, és nagyon rosszul esett, hogy előbb Koncz Zsuzsa, aztán Presser Gábor is otthagyta az Omegát. De most jól megadtam nekik! :)

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://nemblog.blog.hu/api/trackback/id/tr391705019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jah-man 2010.01.27. 09:52:25

"Szólj rám, ha pofátlanul énekelek..."

Lennon nem nagyon csípte a Let it be című számot :-) viszont biztos botfülű vagyok, de nem látom a hasonlóságot a kertészleszekkel...

Cimbikkel egyszer röhögtünk, hogy levédetjük az A-moll akkordot, és mienk az egész 60-as évek repertoárjának a jogdíja...

neofrix baszmacs · http://nemblog.blog.hu/ 2010.01.27. 10:56:35

@jah-man: Ha nagyon megnyomorgatnak, talán kiötlök egy tudományosabb érvelést is, de elsőre itt van egy egyszerűbb szemléltetőeszköz, ami persze nem bizonyít semmit.

Próbáld így énekelni:

Kertész leszek times of trouble,
Kelő nappal comes to me
Lá lálálá lá Let it be

Vagy így:

When I find myself in fát nevelek,
Mother Mary én is kelek.
Speaking words of wisdom, lálállá lálá.
süti beállítások módosítása