nemblog

Nem akarok blogot írni, mert kapkodós műfajnak tartom. A kommentelőkkel meg az a baj, hogy gyakran nekik van igazuk. Némelyik jobban ért hozzá, vagy pontosabban látja a lényeget, mint én. Legszívesebben továbbra is statikus lapot írnék, 1-2 cikk/év sebességgel, de az ilyenek lassan már múzeumba kerülnek. Szóval blogot írok, de fenntartásaimat fenntartva odaírom, hogy ez a blog: nemblog.

2017.01.31. 11:54 neofrix baszmacs

Mégis inkább mosd meg a húst főzés előtt!

Az Index menő biokémikusokra hivatkozva azt írja, hogy ne mossuk meg a nyers húst elkészítés előtt. Ezek a tudósok biztos jól értenek a bacikhoz, konyhatechnológiában viszont elakadtak a mesebeli kőlevesnél.

Az Index-cikk két dolgot állít:

  1. a mosás nem éri el a célját, nem távolítja el a baktériumokat, de erre nincs is szükség, hiszen azok sütés-főzéskor úgyis elpusztulnak.

  2. a mosással más ételekre vihetjük át a baktériumokat, a mosogató és a konyhapult közvetítésével.

Konyhatechnológia szempontból azonban mindkét állítás vitatható.

  1. A mosással nem a baktériumokat, hanem az esetleges szennyeződéseket akarjuk eltávolítani. Hiába szuper a hentes és a szállítási lánc, bárki hibázhat. Azért mossuk a húst, hogy az ételbe ne kerüljön csontszilánk, belsőségek bontásából származó szutyok, vagy alvadt vér. Gyakran előfordul, hogy a húsnak semmi baja, de a rajta levő húslé már erjedésnek indul: ezt is leviszi a víz. A mosás az utolsó minőségbiztosítási lehetőség, mielőtt a nyersanyag az ételbe kerül, és egyáltalán nem a baktériumokról szól.

  2. A baktériumok persze terjednek a konyhában, és ez nem jó. De segít-e ezen, ha a csomagolásból egyből a fazékba dobjuk a húst? A mesebeli kőleves tényleg így készül: fazékba mindent, aztán főzni. Mi azonban mást is szoktunk a hússal: darabolni, darálni, pácolni, panírozni, tölteni stb. A hús általában ezer eszközzel - és a kezünkkel - érintkezik, mielőtt sütés-főzésre kerül. Ha nem mosom meg, akkor megóvtam a mosogatót - de azt is csak az első kézmosásig.

Szóval, én a húsmosás mellett vagyok: fontos minőségbiztosítási szerepe van, elhagyása viszont nem akadályozza meg a baktériumok terjedését.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemblog.blog.hu/api/trackback/id/tr8212171058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása