nemblog

Nem akarok blogot írni, mert kapkodós műfajnak tartom. A kommentelőkkel meg az a baj, hogy gyakran nekik van igazuk. Némelyik jobban ért hozzá, vagy pontosabban látja a lényeget, mint én. Legszívesebben továbbra is statikus lapot írnék, 1-2 cikk/év sebességgel, de az ilyenek lassan már múzeumba kerülnek. Szóval blogot írok, de fenntartásaimat fenntartva odaírom, hogy ez a blog: nemblog.

2010.10.07. 17:19 neofrix baszmacs

Job list

Ahogy nőttünk kifelé a gyerekkorból, egyszerre szakmájuk kezdett lenni. Előbb egyszerűbbek: fodrász, pincér, ápolónő – hiszen még nekik sem volt sok idejük tanulni. Mikor diplomázó korba értünk, megjelentek a komolyabb képzettséget igénylő irodai munkák. A szellemi igényesség (magyarul: sznobizmus) növekedésével aztán berobbantak a bölcsészlányok, mikor pedig eljött a befelé csodálkozás ideje, abban néhány *pszichológa* is segített. Később aztán épülni kezdett a kapitalizmus, és közgazdászok, jogászok, majd üzletasszonyok kerültek előtérbe. A valaha szervesen épülő struktúra mára egy posztmodern kavarcsba olvadt: a szakma már nem számít szelekciós tényezőnek. De ez még változhat, hisz kis szerencsével vénségemre még rám találhat egy *gerantológa.

 

* Nádasdy Ádám dörgölte a hiperkorrekt népek orra alá, hogy bár a pszichológus szó latinban hímnemű, mi mégis ezzel illetjük a lélekbúvárnőket. Egy szó, ha másik nyelvbe vándorol, nem feltétlenül viszi magával az összes holmiját, például nemét, számát, esetét. Erre a tanításra emlékezve került ide az elöl-hátul csillagos szó.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemblog.blog.hu/api/trackback/id/tr752995464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása