nemblog

Nem akarok blogot írni, mert kapkodós műfajnak tartom. A kommentelőkkel meg az a baj, hogy gyakran nekik van igazuk. Némelyik jobban ért hozzá, vagy pontosabban látja a lényeget, mint én. Legszívesebben továbbra is statikus lapot írnék, 1-2 cikk/év sebességgel, de az ilyenek lassan már múzeumba kerülnek. Szóval blogot írok, de fenntartásaimat fenntartva odaírom, hogy ez a blog: nemblog.

2011.06.10. 13:53 neofrix baszmacs

A szájonilletett kastély

Íme a kastély, melyen a címben jelzett cselekmény megesett. 1924-ben épült, a háttérben a Pilis-hegység.

 

 

1944-ben az eredeti tulajdonosi kör - több más kastélytulajdonoshoz hasonlóan - vonatra szállt, azóta nem nagyon hallani róluk.

Alább a nyugati homlokzat látható.

 

A kastély azonban túlélte a háborút. Ma is áll, bár nem túl jól fotózható, mert az idők során körbeépítették és körbefázták.

 

Adva volt hát a nyersanyag, s az új tulajdonosok nem haboztak végrehajtani az aktust. De nem ám csak úgy jókedvükben, élvetegen, dehogy! Hanem keményen, céltudatosan, kizárólag a szaporodást tartva szem előtt. Mintha csak az Alientől tanulták volna. 

 

A módszer pedig a következő: kiválasztjuk a kastély méretének és alakjának megfelelő eszközt. Az építészek nyaktagnak hívják az épületeket összekötő épületrészeket: a konkrét esetre azonban könnyen adódik az új kifejezés.

(Mellékvágyány: a nyaktag szerintem a két legrondább magyar szó egyike. A másik a jogág. Hosszú, nyílt ával, kemény gékkel: pazar!)

Ezután a nyaktagot határozott mozdulattal keresztülvezetjük a kastély száján. Ne spóroljunk az előtoláson, nyomjuk egészen tövig, hogy a túloldalt jöjjön ki a vége! És láss csodát, a rúd végén élet fakad, s azonmód vad burjánzásba kezd.

 

Azt mondod, hogy ilyen nincs is? Nézd meg, magad!

További (nagyméretű) légifotók itt.

 

A kastély most ott áll nyársra húzva, és az új szervezet részeként él tovább. Eleinte még biztos elnyögött pár obligát Kill me-t, de lassan hozzáidomult a környezetéhez. Lekoptak róla a cifraságok, a holttereket benőtte a józan helyigény.

Hát, mi az organikus építészet, ha nem ez?

Jegyzetek

 - A kastély itt található. Jelenleg gyermekotthonként működik.

 - A bejegyzést a dolog furcsasága miatt írtam. Bántani nem akartam vele senkit, se építészt, se tulajdonost, se üzemeltetőt: lakót meg főleg nem.

 - Az archív fotók Volentics Gyula alábbi munkáiból valók:

A Schäffer család uradalmi kastélya az egykori szõdi Ilka-pusztán, a mai Göd-Újtelepen, azaz Bócsán

A Schöffer család és kastélya Ilka-pusztán

2011. június

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://nemblog.blog.hu/api/trackback/id/tr792973023

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása